Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Witek <j...@p...p.lodz.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kawiarka - jakiej wielkości?
Date: Tue, 11 Jan 2011 15:56:01 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <ighr2r$4mi$1@inews.gazeta.pl>
References: <4d2c40f8$1@news.home.net.pl>
<4d2c51db$0$2508$65785112@news.neostrada.pl>
<ighnom$oci$1@inews.gazeta.pl> <4d2c69c3$1@news.home.net.pl>
Reply-To: j...@p...p.lodz.pl
NNTP-Posting-Host: pc-212-51-218-82.p.lodz.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1294757787 4818 212.51.218.82 (11 Jan 2011 14:56:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Jan 2011 14:56:27 +0000 (UTC)
X-ICQ: 543516788
X-User: jakubo1313
X-Newsreader: MesNews/1.08.03.00-gb
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:333684
Ukryj nagłówki
Lagod formulated on wtorek :
> W dniu 2011-01-11 14:59, Witek pisze:
>> Też miałem taki, ale jakiś czas temu udało mi się całkowicie stopić
>> uchwyt :-)
>> Kupiłem podobny, aluminiowy, ale faktycznie to był juz inny rodzaj
>> stopu. Długi czas szukałem takiego rozwiązania jak swego czasu miało
>> "pożegnanie z Afryką" (czyli zdejmowane naczynie górne, wykonane z
>> ceramiki), ale okazało sie to nie do zdobycia.
>
> A teraz są dostępne, nawet dość ładne, ale podejrzanie tanie (~60zł na
> allegro)
Niestety to nie to rozwiązanie, w "PzA" pomysł polegał na wyprowadzeniu
z dolnego naczynia (z woda i sitkiem z kawą) specjalnej rurki
wchodzącej do ceramicznego czajniczka przez "dziubek". Kupres stawiano
na gazie (gół był chyba duraluminiowy), zaparzana kawa przez te rurke
wlewała sie do czajniczka, czajniczek zdejmowano i podawano gościom.
>
>> Robienia na dwa razy niepolecam, chyba, że jakaś "wpadka" z duża ilością
>> gości, ale na codzień udreka. Taki o pojemności ok 200 ml spokojnie
>> wystarcza dla mnie na kubek mocnej i kubek słabszej dla żony (ona taka
>> woli, nie że jej żałuje ;-)
>
> No to myślę, że kupie taki 300 ml i 4 średnie kawki wyjdą.
> Ale pytanie jest: czy kawa na dwie osoby zrobiona w małym smakuje tak samo
> jak zrobiona w za dużym?
Ja jednak optowałbym, za mniejszym, tak jak napisał Ci w poście Misiek,
problem polega na "przepustowości" warstwy kawy i szybkości
przechodzenia pary wodnej. Mniejsza ilość wody i cieńsza warstwa kawy
nie będzie dawała takiego samego efektu. A jak goście przyjdą, to można
zaparzyć dla nastepnych z opóźnieniem 10 min (np inny gatunek kawy).
Chyba, że 4 kubki będziesz parzył zawsze ;-).
Pozdrowienia
Witek
|