Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: RaV <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kielbasa krakowska
Date: Sat, 02 Oct 2004 20:31:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <cjmsah$bgv$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cjjhi7$i7c$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dml200.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1096742034 11807 83.24.67.200 (2 Oct 2004 18:33:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Oct 2004 18:33:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <cjjhi7$i7c$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217327
Ukryj nagłówki
Dnia 10/1/2004 2:11 PM, Użytkownik remg napisał:
> Mianowicie dlaczego za kielbase krakowska trzeba placic jak za zboze?:) Na
> ogol cena jest rzedu 40zl/kg. Jest wiele innych naprawde dobrych specjalow i
> sa o wiele tansze, wiec dziwie sie co takiego w sobie ma ta krakowska ze
> jest taka droga? Czyzby dodawali do niej jakies drobinki złota czy co?:)
>
> Pozdrawiam grupowiczow i licze na wyjasnienie trapiącej mnie kwestii:)
> remg
>
>
Witam.
Nie wiem wg jakiej receptury powstaje kiełbasa o której piszesz, ale
cena surowca na kg krakowskiej to ok 12-15 zł. Dolicz do tego czas
potrzebny na produkcję, amortyzację (wcale nie tanich) maszyn, koszty
osobowe i energii. Inna sprawa że w obecnej technologii z 10 kg mięsa
uzyskuje się 12 kg wędliny (mimo że przy krakowskiej strata wagi w
procesie produkcyjnym sięga 35%):) Nie wnikam w sprawy smaku ale 40 zł
to drogo. Sam kupowałam często krakowską Sobsmaku, ale od kiedy z 18
podrożała na 32 (w ciągu tygodnia!) przerzuciłem się na żywiecką. Od
listopada ponownie startuję z własną wędzarnią, więc skończą się tortury
podniebienia (lub portfela).
--
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
|