Data: 2004-10-02 18:31:47
Temat: Re: Kielbasa krakowska
Od: RaV <w...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 10/1/2004 2:11 PM, Użytkownik remg napisał:
> Mianowicie dlaczego za kielbase krakowska trzeba placic jak za zboze?:) Na
> ogol cena jest rzedu 40zl/kg. Jest wiele innych naprawde dobrych specjalow i
> sa o wiele tansze, wiec dziwie sie co takiego w sobie ma ta krakowska ze
> jest taka droga? Czyzby dodawali do niej jakies drobinki złota czy co?:)
>
> Pozdrawiam grupowiczow i licze na wyjasnienie trapiącej mnie kwestii:)
> remg
>
>
Witam.
Nie wiem wg jakiej receptury powstaje kiełbasa o której piszesz, ale
cena surowca na kg krakowskiej to ok 12-15 zł. Dolicz do tego czas
potrzebny na produkcję, amortyzację (wcale nie tanich) maszyn, koszty
osobowe i energii. Inna sprawa że w obecnej technologii z 10 kg mięsa
uzyskuje się 12 kg wędliny (mimo że przy krakowskiej strata wagi w
procesie produkcyjnym sięga 35%):) Nie wnikam w sprawy smaku ale 40 zł
to drogo. Sam kupowałam często krakowską Sobsmaku, ale od kiedy z 18
podrożała na 32 (w ciągu tygodnia!) przerzuciłem się na żywiecką. Od
listopada ponownie startuję z własną wędzarnią, więc skończą się tortury
podniebienia (lub portfela).
--
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
|