Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder
.erje.net!us.feeder.erje.net!feed.news.qwest.net!mpls-nntp-01.inet.qwest.net!nx
02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.
neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
il
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kiełbasa z łososia
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <kk2bk4$irr$1@usenet.news.interia.pl> <kk3bn6$7ar$1@speranza.aioe.org>
<y...@4...net>
<5165e3d9$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
<1xxoxhnbmnmb3$.tac6teyrg4w5$.dlg@40tude.net>
<516660d0$0$1257$65785112@news.neostrada.pl>
<ocjvo13ho1g$.139sqasibazco$.dlg@40tude.net>
<51670603$0$26700$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 11 Apr 2013 23:26:30 +0200
Message-ID: <k...@4...net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.24.65
X-Trace: 1365715593 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26703 178.43.24.65:3350
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350638
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 11 Apr 2013 20:50:37 +0200, Zansibar napisał(a):
> To tym razem się z Tobą niezgodzę ;-)
> Może ryba w suchym lodzie nie ma -78 st C, ale na pewno jest zamrożona.
> A jak nie jest to znaczy, że opakowanie nie nadaje się do przewożenia
> zamrożonych rzeczy!
http://www.fcmarket.pl/sezam/033233.pdf
"Suchy lód w
branży spożywczej.
Ze względu na swoje właściwości podane powyżej suchy
lód znalazł szerokie zastosowanie na rynku spożywczym.
Jego największym odbiorcą jest branża mięsna. Dodanie
suchego lodu podczas mieszania mięsa i
dodatków gwarantuje utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury podczas
całego procesu.(...) Suchy lód wykorzystuje się także do UTRZYMYWANIA
stałej, niskiej temperatury mięsa i podrobów podczas transportu wewnątrz
zakładów. Wyroby mięsne przesypuje się suchym lodem lub kładzie
bezpośrednio na nim. [Czy tu jest coś o zamrożeniu? - p. XL](...)
"(...)tego uniwersalnego środka chłodniczego który OPRÓCZ SCHŁADZANIA jest
używany jako środek do utrzymywania tem
peratury gotowych, zamrożonych produktów piekarniczych.(...)"
"(...)Suchy lód jest powszechnie stosowany w
transporcie i cateringu lotniczym, w celu zachowania świeżości
przygotowanych wcześniej potraw. Stale rosnący popyt na wysokojakościowe
dania gotowe, tzw. wygodną żywność, ułatwia rozpowszechnianie się suchego
lodu jako środka SCHŁADZAJĄCEGO (Czy tu jest coś o zamrażaniu? - p. XL] w
branży żywienia zbiorowego(...)"
"(...)Zakłady wyspecjalizowane w obróbce czerwonego mięsa, drobiu oraz ryb
stosują suchy lód w pojemnikach transportowych, co gwarantuje zachowanie
świeżości produktu podczas przewożenia. [Czy tu jest coś o ich zamrożeniu?]
- p. XL]"
"(...)Ponadto suchy lód stosowany jest do szybkiego CHŁODZENIA LUB
ZAMRAŻANIA produktów spożywczych w sytuacji,
gdy nie można korzystać z zamrażania mechanicznego.(...)"
Czyli nie ma się o co spierać, bo suchy lód ma bardzo wszechstronne
zastosowanie - począwszy od SCHŁADZANIA i UTRZYMYWANIA NISKIEJ TEMPERATURY
SWIEŻYCH produktów po przechowywanie produktów ZAMROŻONYCH.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|