Data: 2013-04-11 21:26:30
Temat: Re: Kiełbasa z łososia
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 11 Apr 2013 20:50:37 +0200, Zansibar napisał(a):
> To tym razem się z Tobą niezgodzę ;-)
> Może ryba w suchym lodzie nie ma -78 st C, ale na pewno jest zamrożona.
> A jak nie jest to znaczy, że opakowanie nie nadaje się do przewożenia
> zamrożonych rzeczy!
http://www.fcmarket.pl/sezam/033233.pdf
"Suchy lód w
branży spożywczej.
Ze względu na swoje właściwości podane powyżej suchy
lód znalazł szerokie zastosowanie na rynku spożywczym.
Jego największym odbiorcą jest branża mięsna. Dodanie
suchego lodu podczas mieszania mięsa i
dodatków gwarantuje utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury podczas
całego procesu.(...) Suchy lód wykorzystuje się także do UTRZYMYWANIA
stałej, niskiej temperatury mięsa i podrobów podczas transportu wewnątrz
zakładów. Wyroby mięsne przesypuje się suchym lodem lub kładzie
bezpośrednio na nim. [Czy tu jest coś o zamrożeniu? - p. XL](...)
"(...)tego uniwersalnego środka chłodniczego który OPRÓCZ SCHŁADZANIA jest
używany jako środek do utrzymywania tem
peratury gotowych, zamrożonych produktów piekarniczych.(...)"
"(...)Suchy lód jest powszechnie stosowany w
transporcie i cateringu lotniczym, w celu zachowania świeżości
przygotowanych wcześniej potraw. Stale rosnący popyt na wysokojakościowe
dania gotowe, tzw. wygodną żywność, ułatwia rozpowszechnianie się suchego
lodu jako środka SCHŁADZAJĄCEGO (Czy tu jest coś o zamrażaniu? - p. XL] w
branży żywienia zbiorowego(...)"
"(...)Zakłady wyspecjalizowane w obróbce czerwonego mięsa, drobiu oraz ryb
stosują suchy lód w pojemnikach transportowych, co gwarantuje zachowanie
świeżości produktu podczas przewożenia. [Czy tu jest coś o ich zamrożeniu?]
- p. XL]"
"(...)Ponadto suchy lód stosowany jest do szybkiego CHŁODZENIA LUB
ZAMRAŻANIA produktów spożywczych w sytuacji,
gdy nie można korzystać z zamrażania mechanicznego.(...)"
Czyli nie ma się o co spierać, bo suchy lód ma bardzo wszechstronne
zastosowanie - począwszy od SCHŁADZANIA i UTRZYMYWANIA NISKIEJ TEMPERATURY
SWIEŻYCH produktów po przechowywanie produktów ZAMROŻONYCH.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|