Data: 2013-04-12 16:56:30
Temat: Re: Kiełbasa z łososia
Od: Zansibar <c...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-04-11 23:26, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 11 Apr 2013 20:50:37 +0200, Zansibar napisał(a):
>
>> To tym razem się z Tobą niezgodzę ;-)
>> Może ryba w suchym lodzie nie ma -78 st C, ale na pewno jest zamrożona.
>> A jak nie jest to znaczy, że opakowanie nie nadaje się do przewożenia
>> zamrożonych rzeczy!
>
>
> http://www.fcmarket.pl/sezam/033233.pdf
>
> "Suchy lód w
> branży spożywczej.
>
> Ze względu na swoje właściwości podane powyżej suchy
> lód znalazł szerokie zastosowanie na rynku spożywczym.
> Jego największym odbiorcą jest branża mięsna. Dodanie
> suchego lodu podczas mieszania mięsa i
> dodatków gwarantuje utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury podczas
> całego procesu.(...) Suchy lód wykorzystuje się także do UTRZYMYWANIA
> stałej, niskiej temperatury mięsa i podrobów podczas transportu wewnątrz
> zakładów. Wyroby mięsne przesypuje się suchym lodem lub kładzie
> bezpośrednio na nim. [Czy tu jest coś o zamrożeniu? - p. XL](...)
>
> "(...)tego uniwersalnego środka chłodniczego który OPRÓCZ SCHŁADZANIA jest
> używany jako środek do utrzymywania tem
> peratury gotowych, zamrożonych produktów piekarniczych.(...)"
>
> "(...)Suchy lód jest powszechnie stosowany w
> transporcie i cateringu lotniczym, w celu zachowania świeżości
> przygotowanych wcześniej potraw. Stale rosnący popyt na wysokojakościowe
> dania gotowe, tzw. wygodną żywność, ułatwia rozpowszechnianie się suchego
> lodu jako środka SCHŁADZAJĄCEGO (Czy tu jest coś o zamrażaniu? - p. XL] w
> branży żywienia zbiorowego(...)"
>
Słonko, jak dodasz 2g suchego lodu do 100 g mięsa to go nie zamrozisz ;-)
Jak położysz 1 kg łososia na dwóch szczyptach suchego lodu, to sytuacja
będzie taka sama..
Jak zawsze masz rację ;-)
> "(...)Zakłady wyspecjalizowane w obróbce czerwonego mięsa, drobiu oraz ryb
> stosują suchy lód w pojemnikach transportowych, co gwarantuje zachowanie
> świeżości produktu podczas przewożenia. [Czy tu jest coś o ich zamrożeniu?]
> - p. XL]"
>
> "(...)Ponadto suchy lód stosowany jest do szybkiego CHŁODZENIA LUB
> ZAMRAŻANIA produktów spożywczych w sytuacji,
> gdy nie można korzystać z zamrażania mechanicznego.(...)"
>
>
>
> Czyli nie ma się o co spierać, bo suchy lód ma bardzo wszechstronne
> zastosowanie - począwszy od SCHŁADZANIA i UTRZYMYWANIA NISKIEJ TEMPERATURY
> SWIEŻYCH produktów po przechowywanie produktów ZAMROŻONYCH.
>
|