Data: 2003-02-07 19:42:03
Temat: Re: Kiełbaska do wędzenia- domowa (P)
Od: "Betty" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kasia L." <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1s0oe$ra4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A czy mozna taka kielbase zrobic w sloiku zamiast w jelicie i wedzina?
>
> Kasia L.
Można. Mięso kiełbasiane upchnąć do słoika i gotować zamknięte min. 1,5
godz. (najlepiej w wekach).
Możesz też zrobić kiełbasę bez wędzenia, mięso w jelita i to wszystko.
Wychodzi biała surowa. My tak zrobiliśmy, tzn. część uwędziliśmy, a kilka
kółek zamroziliśmy surowych tylko do odgotowania.
Moja teściowa kiedyś zapeklowane mięso tak jak do wędzenia (szynka, łopatka,
boczek) kroiła na mniejsze kawałki, takie aby weszły do słoika, też
najlepiej weka i gotowała. Potem takie mięso może stać, stać i stać...
Podobnie jak kiełbasa. Ale jak wspomina mój maużonek za długo one nigdy nie
stały i to nie z powodu zepsucia :-)
Pozdrawiam
Betty
|