Data: 2003-07-12 23:58:37
Temat: Re: Kilka pytań !!!
Od: a...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> To zależy, co pieczesz...
>
> > Czy ciasto po
> > upieczeniu trzeba zaraz wyjąć czy chwilę ma tam jeszcze poleżeć?
>
> Zależy jakie ciasto. Sernik może a nawet powinien poleżeć. Biszkopt
> wyjmujesz od razu.
>
Pewnie to herezja, co piszę, ale ja nie wyjmuję, tylko zaraz po wyłączeniu
piekarnika przykrywam okrągła tacą, dopasowana do rozmiarów tortownicy i tak
zostawiam. Odkad zaczęłam tak robić, nigdy mi nie opada, jest równy, wilgotny i
bardzo łatwo ściąga się "skórkę", która powstaje na wierzchu, dzięki czemu o
wiele łatwiej go nasączyć. Oczywiście dotyczy to biszkopta do przybrania
galaretką lub kremem, a nie np. pieczonego z owocami. Wersja ulubiona przez
moją rodzinę, to wszechstronne wykorzystanie mrożonych truskawek. Nasączam
ciasto sokiem (z mrożonych, a następnie rozmrożonych truskawek) przybieram
truskawkami (nie rozmrożonymi, oczywiście) i na koniec zalewam truskawkową
galaretką.
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|