Data: 2002-05-02 08:52:29
Temat: Re: Kim jestesmy poza kuchnia
Od: "BoBig" <b...@p...arena.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
> A może małe szpiegostwo przemysłowe ;-)
> jakieś przepisy na ciasteczka, babeczki albo torty.
> pozdr. Alex
Jeżeli znacie ofertę firmy Blikle to wiecie, że nie a w niej wyrobów, które
mają tajemnicze, zupełnie nie okryte receptury.
Skąd wynikają różnice między ciastami pieczonymi w domu, a tymi z cukierni
(innych niż Blikle również).
1. Wyrób wykonany z tej samej receptury w ilości 1 kg, a 25 kg jest zupełnie
inny. W większej ilości składniki lepiej się rozprowadzają i wzajemnie
oddziaływują na siebie w zupełnie inny sposób. Łatwiej jest kontrolować
temperaturę, wilgotność itp.
2. W cukierniach wszystkie składniki są ważone. Dzięki temu można bardzo
dokładne opracować recepturę i jest to często czynione z dokładnością do 1
g. W domu większość z nas robi "na oko".
3. Receptury powinny być inne w zależności od tego w jakim piecu pieczemy.
Inna receptura do pieca obrotowego z termoobiegiem, inna do pieca wsadowego.
Niewiele osób przerabia receptury dostosowując je do swojego piekarnika.
4. W większości cukiernicy mają do dyspozycji surowce o wyczuwalnie lepszej
jakości niż te w sklepach. Niektóre surowce (np. sery) są specjalnie dla nas
robione. Niektórych składników nie można kupić w sklepie (np. masa Ticino,
percepan, isomalt).
Niech cukiernicy robią swoje receptury w cukierniach, a my róbmy swoje w
domach. Które ciasta są lepsze jest to kwestja smaku, a o tym nie można
dyskutować.
Pozdrawiam
BoBig
|