Data: 2004-11-19 01:08:52
Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 18 Nov 2004 10:13:10 +0100, "JerzyN" <N...@m...pl>
wrote:
>Użytkownik "adam" <b...@f...pl>
>> Spotkałem się ze zdaniem, że kapusty nie powinno się kisić w
>listopadzie.
>> Co o tym sądzicie?
>
>Najlepiej się przechowuje kiszonka z tzw. kapusty zimowej, czyli
>zebranej z pola możliwie jak najpóźniej. Powód jest prosty, zawiera
>wówczas najwięcej cukru.
[...]
Zapomniales dodac ze poszczegolne rodzaje kapusty kiszonej robi sie z
roznych jakosciowo glowek akpusty...
Kapusta kiszona na surowki powinna byc robiona ze stosunkowo mlodej (w
miare wczesna jesien) kapusty pozbawionej zewnetrznych zielonych lisci
- bedzie wowczas delikatna w smaku i jasna. natomoast kapusta na bigos
powinna byc mocna w smaku i cemna - do kiszenia nalezy wziac mozliwoe
pozna i mozliwie duzo zielonych lisci zawierajaca kapuste.
--
Darek
|