Data: 2008-08-30 14:15:46
Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> On 27 Sie, 22:38, medea <e...@p...fm> wrote:
>> Artur Fortuna pisze:
>>
>>> Czy to aby nie dwukrotnie za dużo?
>> W Kuchni Polskiej są nawet 3 łyżki soli na litr wody, ja trochę
>> uszczupliłam, bo pamiętam, że raz zrobiłam dokładnie i było za słone. No
>> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest przyczyna.
>>
>> Ewa
>
> Niedomiar jak i nadmiar soli (wszystkich - także azotanów i azotynów)
> powoduje nieprawidłowy przebieg fermentacji.
Ja pierdolę, przez wieki głupie przodki jakoś sobie radziły!
--
pozdr. Jerzy
|