Data: 2006-07-19 17:13:52
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l9vb$p48$1@inews.gazeta.pl...
> Proszę o przepisy!!
>
Nie robię latem ale zimą, może też się uda latem:
- kupić kapustę
- poszatkować (najmniej przyjemna czynność którą ułatwia nóż typu 'do chleba')
- na 1kg kapusty 20g soli
- poszatkowaną kapustę do garnka warstawami które przesypć solą i zdecydowanie
ale przesady ubić
- zima dokładam kwaśne jabłko w całości, nie dodaję nic więcej
- przewietrzyć z 2-3 razy co parę dni kapustę nakłuwając w paru miejscach do dna
- czekać na rozwój wypadków i nie próbować za dużo bo w pierwszym etapie
kiszenia kapusta zdaje się mieć silnie destrukcyjny wpływ na równowagę przewodu
pokarmowego :-)
TomekD
|