Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszone buraki
Date: Sun, 2 Oct 2005 12:04:07 +0200
Organization: sztrandek.int.pl
Lines: 26
Message-ID: <s...@c...znajdzie>
References: <s...@c...znajdzie>
<dhmuc2$d55$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aed132.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1128247451 9540 83.25.107.132 (2 Oct 2005 10:04:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 2 Oct 2005 10:04:11 +0000 (UTC)
X-Licznik: 503
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.3) (Linux/2.6.8 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249088
Ukryj nagłówki
Świadomie, albo i nie maf napisał(a):
> Witam
> Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
> -przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
> skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
> wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
> czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
> pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
> przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
> burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
> nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
I bardzo fajnie, żeś to tak ładnie napisał :)) google milczało na temat
buraczków :))
Zastanawia mnie tylko cukier... prędzej bym się soli spodziewał :/ co
kraj to obyczaj :)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|