Data: 2005-10-02 10:04:07
Temat: Re: Kiszone buraki
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Pokaż wszystkie nagłówki
Świadomie, albo i nie maf napisał(a):
> Witam
> Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
> -przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
> skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
> wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
> czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
> pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
> przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
> burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
> nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
I bardzo fajnie, żeś to tak ładnie napisał :)) google milczało na temat
buraczków :))
Zastanawia mnie tylko cukier... prędzej bym się soli spodziewał :/ co
kraj to obyczaj :)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|