Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kiszone buraki Re: Kiszone buraki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kiszone buraki

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszone buraki
Date: Sun, 2 Oct 2005 12:03:26 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 34
Message-ID: <dhoiae$urg$1@news.lublin.pl>
References: <s...@c...znajdzie>
<dhmuc2$d55$1@nemesis.news.tpi.pl>
<s...@c...znajdzie>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1128254606 31600 212.182.63.154 (2 Oct 2005 12:03:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 2 Oct 2005 12:03:26 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249093
Ukryj nagłówki

panta_rei <j...@c...znajdzie> wrote:
>> Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/ -przyrzadza
>> sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze skorki,
>> pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej wlozyc
>> do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
>> czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
>> pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
>> przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
>> burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
>> nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.

> I bardzo fajnie, żeś to tak ładnie napisał :)) google milczało na temat
> buraczków :))

> Zastanawia mnie tylko cukier... prędzej bym się soli spodziewał :/ co kraj
> to obyczaj :)

Z mojej praktyki wynika, że buraki ukiszą się zawsze - nie trzeba razowca,
nie trzeba czosnku. Wystarczy obrać, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą i
poczekać. Ja np. czosnek zwykle wrzucam w całości (1-3 obrane ząbki), a chleb
wrzucam, jak mam. Zawsze mi się ukisiło, w przeciwieństwie do żuru z mąki,
który czasem nie wyszedł. Cukru ani soli nie dodawałem nigdy.

Pedro.

PS. Na przyszłość albo napisz, że Ci się nie chciało w googlach sprawdzić,
albo przynajmniej nie pisz, że szukałeś i nic. Na pierwszej stronie 8 na 10
linków to przepisy na kiszenie buraków. :)

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.10 panta_rei
02.10 Maciej Jastrzebski
03.10 Dariusz K. Ladziak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5