« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-01 20:43:51
Temat: Kiszone burakiWitam
Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
mięskiem :))
Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
gotowanych, wiec zgłupiałem :/
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-01 20:58:53
Temat: Re: Kiszone burakipanta_rei <j...@c...znajdzie> napisał(a):
> Witam
>
> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
> mięskiem :))
>
> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
Na barszcz chcesz kisić ? To tylko surowe - pokrajane w małe kawałki + czosnek
+ ciepła woda + razowiec (ale taki prawdziwy, na zakwasie)
pozdrawiam turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-01 21:02:20
Temat: Re: Kiszone burakiŚwiadomie, albo i nie turecky napisał(a):
>> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
>> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
>> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
>> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
>
> Na barszcz chcesz kisić ? To tylko surowe - pokrajane w małe kawałki + czosnek
> + ciepła woda + razowiec (ale taki prawdziwy, na zakwasie)
Dziękuje, o to mi właśnie chodziło :))
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-01 21:19:56
Temat: Re: Kiszone buraki
"panta_rei" <j...@c...znajdzie> wrote in message
news:slrn.pl.djtt86.m4e.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Witam
>
> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
> mięskiem :))
>
> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
>
Witam
Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
-przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
Pozdr
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-01 21:28:09
Temat: Re: Kiszone burakiUżytkownik panta_rei napisał:
> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
> mięskiem :))
Też się dziwię, w dodatku jakiegoś nudnawego o przyciężkawym pomyślunku.
>
> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
A ogórki kisisz gotowane? ;)
Zawsze surowe.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-02 10:01:29
Temat: Re: Kiszone burakiŚwiadomie, albo i nie BasiaBjk napisał(a):
> A ogórki kisisz gotowane? ;)
> Zawsze surowe.
Z ogórkami to ja mam inne porachunki :)) Ale to już zupełnie inna
historia :)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-02 10:04:07
Temat: Re: Kiszone burakiŚwiadomie, albo i nie maf napisał(a):
> Witam
> Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
> -przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
> skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
> wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
> czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
> pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
> przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
> burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
> nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
I bardzo fajnie, żeś to tak ładnie napisał :)) google milczało na temat
buraczków :))
Zastanawia mnie tylko cukier... prędzej bym się soli spodziewał :/ co
kraj to obyczaj :)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-02 12:03:26
Temat: Re: Kiszone burakipanta_rei <j...@c...znajdzie> wrote:
>> Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/ -przyrzadza
>> sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze skorki,
>> pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej wlozyc
>> do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
>> czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
>> pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
>> przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
>> burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
>> nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
> I bardzo fajnie, żeś to tak ładnie napisał :)) google milczało na temat
> buraczków :))
> Zastanawia mnie tylko cukier... prędzej bym się soli spodziewał :/ co kraj
> to obyczaj :)
Z mojej praktyki wynika, że buraki ukiszą się zawsze - nie trzeba razowca,
nie trzeba czosnku. Wystarczy obrać, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą i
poczekać. Ja np. czosnek zwykle wrzucam w całości (1-3 obrane ząbki), a chleb
wrzucam, jak mam. Zawsze mi się ukisiło, w przeciwieństwie do żuru z mąki,
który czasem nie wyszedł. Cukru ani soli nie dodawałem nigdy.
Pedro.
PS. Na przyszłość albo napisz, że Ci się nie chciało w googlach sprawdzić,
albo przynajmniej nie pisz, że szukałeś i nic. Na pierwszej stronie 8 na 10
linków to przepisy na kiszenie buraków. :)
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-02 16:55:03
Temat: Re: Kiszone burakiŚwiadomie, albo i nie Maciej Jastrzebski napisał(a):
> PS. Na przyszłość albo napisz, że Ci się nie chciało w googlach sprawdzić,
> albo przynajmniej nie pisz, że szukałeś i nic. Na pierwszej stronie 8 na 10
> linków to przepisy na kiszenie buraków. :)
Nie żebym był złośliwy... albo się czepiał :/
http://brb.pl/u49l
lub
http://brb.pl/yyne
*Nie* znalazłem tego co szukałem, zapytanie mogło byś nieodpowiednie,
ale proszę mnie tu o lenistwo nie pomawiać :)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-02 18:28:31
Temat: Re: Kiszone burakipanta_rei <j...@c...znajdzie> wrote:
> Świadomie, albo i nie Maciej Jastrzebski napisał(a):
>> PS. Na przyszłość albo napisz, że Ci się nie chciało w googlach sprawdzić,
>> albo przynajmniej nie pisz, że szukałeś i nic. Na pierwszej stronie 8 na 10
>> linków to przepisy na kiszenie buraków. :)
> Nie żebym był złośliwy... albo się czepiał :/
> http://brb.pl/u49l
Drugi link od góry. :) A jeśli wpiszesz kiszone buraki, zamiast "kiszone
buraki" (bez cudzysłowu), to nawet pierwszy od góry. :)
> *Nie* znalazłem tego co szukałem, zapytanie mogło byś nieodpowiednie,
> ale proszę mnie tu o lenistwo nie pomawiać :)
Ale faktycznie, lepiej zapytać o kiszenie buraków, niż kiszone buraki.
Pedro, pomocny.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |