Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszone buraki
Date: Sat, 1 Oct 2005 23:19:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <dhmuc2$d55$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <s...@c...znajdzie>
NNTP-Posting-Host: dgl240.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1128201410 13477 83.23.167.240 (1 Oct 2005 21:16:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Oct 2005 21:16:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249055
Ukryj nagłówki
"panta_rei" <j...@c...znajdzie> wrote in message
news:slrn.pl.djtt86.m4e.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Witam
>
> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
> mięskiem :))
>
> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
>
Witam
Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
-przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
Pozdr
MarekF
|