Data: 2005-10-01 21:19:56
Temat: Re: Kiszone buraki
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"panta_rei" <j...@c...znajdzie> wrote in message
news:slrn.pl.djtt86.m4e.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Witam
>
> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
> mięskiem :))
>
> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
>
Witam
Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
-przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
czosnkiem. Zalac woda z dodatkiem niewielkiej ilosci cukru tak , aby
pokryla powierzchnie burakow warstwa przynajmniej 5 cm. Na wierzchu - dla
przyspieszenia fermentacji -mozna polozyc skorke z chleba. Naczynie z
burakami zostawic na kilka dni w temp ok 20 st. Ukwaszony barszcz, jezeli
nie jest od razu zuzyty, zlac do czystych butelek i szczelnie zakorkowac.
Pozdr
MarekF
|