Data: 2007-09-09 07:47:44
Temat: Re: Kiszone pomidory
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JUra pisze:
>
> ritsept:
> v banku (3 litra)
> - 2-3 lista hrena,
> - ukrop
> - 3 zubka chesnoka
> - listiya smorodini ili vishni
> - zapolneaesh banku pomidorami
> - zaliti 1 raz kipeatkom
> - kogda banka ostinet (40 C) sliti vodu
> - zaliti eschio raz kipeatkom
> - 40 C sliti eschio raz
> - v banku 2 lojki soli, sahara i uksusa-6%
> - zaliti kipeatkom
> - zakrutiti.
>
> a tu link z widoczkeim na mą produkcję http://tinyurl.com/29gmfe :)
>
Przepis:
do słoika 3 l:
- 2-3 liście chrzanu
- koper
- 3 ząbki czosnku
- liście czarnej porzeczki lub wiśni
wypełnić słoik pomidorami, zalać wrzątkiem, gdy słoik ostygnie do 40'C
wylać wodę, zalać jeszcze raz wrzątkiem, odczekać do 40' i zlać wodę.
Do słoika dosypać 2 łyżki soli, cukru i octu 6%.
Zalać wrzątkiem. zakręcić.
Dodam przepis z Ukrainy, tam smakowały rewelacyjnie:
Zalewa:
3 l wody
100 g cukru
100 ml octu
100 g soli
Zalać gorącą (po wrzeniu, ale nie wrzącą) zalewą pomidory w słoikach z
przyprawami, odwrócić. Odczekać.
Za dwa tygodnie otworzę słoik i powiem, co mi wyszło.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|