Data: 2001-07-26 17:49:46
Temat: Re: Kluski na parze
Od: "nann" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie !!!!
Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.
PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei)
1kg. maki
100g. drozdzy
1 szkl. mleka
0,5 kostki margaryny
szczypta soli
2 czubate lyzeczki cukru
5 jaj
Make przesiac do miski, posolic. Jajka ubic, dodac roztopiona z polowa mleka
margaryne, wymieszac dodac do maki. Drozdze i cukier rozrobic w reszcie
cieplego mleka. pozostawic do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze dodac do
miski, wyrabiac ciasto.Ciasto odstawic na min. 1 godzine do wyrosniecia.
Nastepnie formowac kulki o srednicy ok. 3-4 cm. Gotowac na parze 7-10 min.
Smacznego !!!!
pozdr.Ania
|