Data: 2007-09-24 16:24:13
Temat: Re: Kody kulinarne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <j...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
> Wladyslaw Los napisal(a):
>
> >> >>> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
> >> >>> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
> >> >>> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
> >> >>> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
> >> >> ciach
> >> >>> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
> >> >>> jedzone razem -- klasa robotnicza).
> >> >> ciach
> >> >>> -kanapka i frytki
> >> >> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją
> >> >> sztukę "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
> >> > Co zauważył?
> >>
> >>
> >> Że brytyjska klasa robotnicza je frytki do wszystkiego, nie tylko do
> >> wymienionych przez Ciebie jajek i kanapek.
> >
> >Tak, ale nie każde danie z frytkami jest kojarzone z klasą robotniczą.
>
> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
|