Data: 2007-09-24 16:55:42
Temat: Re: Kody kulinarne
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisal(a):
>In article <j...@4...com>,
> Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
>
>> Wladyslaw Los napisal(a):
>>
>> >> >>> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
>> >> >>> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
>> >> >>> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
>> >> >>> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
>> >> >> ciach
>> >> >>> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
>> >> >>> jedzone razem -- klasa robotnicza).
>> >> >> ciach
>> >> >>> -kanapka i frytki
>> >> >> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją
>> >> >> sztukę "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
>> >> > Co zauważył?
>> >>
>> >>
>> >> Że brytyjska klasa robotnicza je frytki do wszystkiego, nie tylko do
>> >> wymienionych przez Ciebie jajek i kanapek.
>> >
>> >Tak, ale nie każde danie z frytkami jest kojarzone z klasą robotniczą.
>>
>> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
>> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
>
>Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
Dietetycznie to wciaz frytki, prawda? Forma jest tylko nieco inna.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|