Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kody kulinarne
Date: Mon, 24 Sep 2007 20:17:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <4...@k...net>
References: <fd7ttu$12h$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<fd81aq$el4$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<j...@4...com>
<1ce9lnn2vdljj$.dlg@iska.frompoznan>
<e...@4...com>
<1...@i...frompoznan>
<0...@4...com>
<q...@i...frompoznan> <fd8cca$ibv$1@news.onet.pl>
<4j0ts8lpf2ue$.dlg@iska.frompoznan>
<a...@4...com> <fd8kaq$bdp$1@news.onet.pl>
<1...@c...supernews.com> <fd8mj5$io2$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dlq128.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190658059 3439 83.24.46.128 (24 Sep 2007 18:20:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Sep 2007 18:20:59 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302319
Ukryj nagłówki
** Dominik Jan Domin <d...@g...com> wrote:
> To analogicznie ja ze spódniczkami mini. Niektóre panie je noszą, bo moga
> pokazać swoje walory, a inne dlatego, że jest to modne, mimo, ze ich walory
> raczej odstraszają wystając spod mini.
O LoL. A takie, które mają totalnie głęboko to, że nie są jak z żurnala i im po
prostu w danym typie ubrania wygodnie i "swojo" to nie istnieją?
> Jest moda na sushi i wiele osób je to dlatego, żeby byc "trendy" (czy jak to
> się teraz określa). I to jest snobizm.
Jakie są przejawy tej mody? Bo nie bardzo rozumiem, może Ty nie rozumiesz co to
jest moda? :)
> Z drugiej zaś strony: są proste, tradycyjne dania.
Takie jak?
> Wiele osób je je, bo tylko to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia się moda
> na "chłopskie jadło". I jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to jest to
> snobizm. Mimo, ze jedzenie teoretycznie "z niższej półki".
Właśnie praktycznie nie jest to jedzenie z niższej półki - jest to jedzenie z
normalnej półki, tak samo jak sushi. W sensie to co oferują w lokalach typu
"polskie jadło" to nie jest to co Polacy (tzn. tak mi się wydaje) jedzą na co
dzień. Właśnie to są *tradycyjne* dania, nie pierogi z tacki, mielone czy
schabowy z ziemniakami. Tzn. chodzi mi o to, że w lokalach typu "polskie jadło"
sporo rzeczy z jadłospisu jest takich, których ludzie na co dzień jednak NIE
jedzą.
Jestem w stanie zrozumieć snobowanie się szampanem na śniadanie, sushi nie
rozumiem, normalne powszechnie dostępne jedzenie.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|