Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.icm
.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kokos
Date: Wed, 31 Jan 2001 09:54:28 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 23
Message-ID: <958jnu$iug$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <958efm$n61$1@news.tpi.pl> <1eo3dd2.1v0h9cb1iv3i2uN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 980931134 19408 193.218.115.254 (31 Jan 2001 08:52:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Jan 2001 08:52:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42521
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1eo3dd2.1v0h9cb1iv3i2uN%w...@t...com.pl...
> > Jak najlepiej otworzyc orzech kokosowy
> Kolejny kandydat do najczesciej zadawanego pytania na liscie kuchnia!
> ;-) Moze by ktos tak kiedy napisal dla nas FAQ?
> Ja to robie tak. Metalowym pretem np. starym wiertlem i mlotkiem
> wybijam otwory uderzajac w takie ciemne znamiona, [...]
Jak się dobrze tym ciemnym znamionom przyjżeć to można dostrzec małpi
pyszczek, dwie równe plamki to oczy a jedna większa to pyszczek i właśnie
on daje się bardzo łatwo rozwiercić jakimkolwiek szpikulcem lub małym
ostro zakończonym nożem. Normalnie robi się to końcem maczety. Mleczko
kokosowe jest dobre samo w sobie ale z dodatkami rumu i wódki [schłodzone]
wstrzykniętymi do środka... Aaaaa, i pić należy na plaży leżąc pod palmą,
przez słomkę, efekt murowany.
> Podobno uderzajac mlotkiem po obwodzie orzecha mozna rozbic skorupe na
> dwie ladne polowy -- ale tego jeszcze nie probowalem.
maczetą [tasakiem] ale to raczej się udaje na takich zerwanych prosto z
palmy, z wysuszonym dużo trudniej. No i oczywiście trzeba trzymać kokos w
ręku tak więc BHP się kłania.
pozdr. Jerzy
|