Data: 2003-04-16 21:50:26
Temat: Re: Komary jak plaga egipska
Od: j...@c...pl (Jan P. Cieciński )
Pokaż wszystkie nagłówki
"Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com> napisał:
> Czy sól kuchenna jest szkodliwa dla czlowieka?
>
> Otoz musze Cie zmartwic, ze wedlug aktualnych pogladow medycyny
> amerykanskiej odpowiedz brzmi "tak". Ale tym ja sie tak nie przejmuje,
> bo sol byla w pozywieniu czlowieka od tysiacleci.
Masz rację, ale nie do końca. Organizm człowieka dla prawidłowego
funkcjonowania potrzebuje ok. 5 g (aż pięć gramów!) soli dziennie. Przecież
nasza krew jest słona! Niedobór soli wywołuje m. in. dotkliwe bóle mięśni.
Niemniej, dla przeciętnego Amerykanina sól jako przyprawa w domu jest
szkodliwa, ponieważ już w gotowych produktach zjadanych przez niego (chleb,
masło, konserwy, fast food itp.) jest mnóstwo soli.
--
Pozdrawiam, Jan
http://members.chello.pl/j.ciecinski
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|