Data: 2003-04-17 00:59:38
Temat: Re: Komary jak plaga egipska
Od: "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jan P. Cieciński " <j...@c...pl> wrote in message
news:002b01c30461$f254fa20$5d35b33e@chello.pl...
>
> Masz rację, ale nie do końca. Organizm człowieka dla prawidłowego
> funkcjonowania potrzebuje ok. 5 g (aż pięć gramów!) soli dziennie. Przecież
> nasza krew jest słona! Niedobór soli wywołuje m. in. dotkliwe bóle mięśni.
> Niemniej, dla przeciętnego Amerykanina sól jako przyprawa w domu jest
> szkodliwa, ponieważ już w gotowych produktach zjadanych przez niego (chleb,
> masło, konserwy, fast food itp.) jest mnóstwo soli.
Masz racje, ale nie do konca :-) Przecietny amerykanin jest straszony sola,
poniewaz u niektorych ludzi z nadcisnieniem (w dodatku nie wiadomo u
ktorych) nadmiar sodu w pozywieniu jeszcze dodatkowo cosnienie podnosi.
Poniewaz normy, powyzej ktorych orzeka sie nadcisnienie, sa systematycznie
obnizane, osob z nadcisnieniem jest coraz wiecej (zdaje sie, ze 40-50%) i
wszystkim im mowi sie, ze sol jest szkodliwa. A przy okazji tym, co nie maja
nadcisnienia tez, no bo przeciez jak beda jesc za duzo soli, to dostana
nadcisnienia (co jest oczywista bzdura, rzecz jasna). A z powodow, o ktorych
wspomniales, niedobor sodu nikomu nie grozi.
Jesli zas chodzi o to, ile sodu potrzeba, to podawanie liczby absolutnej jest
pewnym uproszczeniem. Raczej powinno sie liczyc 1 gram sodu na litr wody
(pitej i tej w pozywieniu). A wiec jesli pijemy wiecej, potrzebujemy wiecej sodu
( i odwrotnie, przeciez po slonym chce sie pic).
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
|