Data: 2016-06-24 11:27:57
Temat: Re: Kompot z truskawek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 24 Jun 2016 07:32:47 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2016-06-24 o 07:07, wolim pisze:
>> W dniu 2016-06-24 o 01:36, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 23 Jun 2016 13:44:20 +0200, wolim napisał(a):
>>>
>>>> Cześć!
>>>>
>>>> Macie jakiś sposób, żeby truskawki w kompocie nie traciły koloru?
>>>> Chodzi o kompot w słoikach, na zimę.
>>>>
>>>> Cytryna wypróbowana. Nie sprawdziła się.
>>>>
>>>
>>> Zawsze stracą w kompocie. Rób truskawki we własnym syropie (chyba
>>> podawałam
>>> tu niegdyś przepis orientacyjny) - trzymają kolor nawet 2 lata. Dłużej
>>> nie
>>> uchowały się u mnie, więc nie wiem, jak długo jeszcze wytrzymuje kolor.
>>> A z tych w syropie możesz zawsze zrobić kompot, gdy chcesz, no po co to
>>> wodę wekować. Przy tym same owoce wyjmuję z syropu i używam np do ciasta
>>> czy jako dekorację desrów, lodów - pięknie wyglądają, są zerwoniutkie,
>>> zwarte, nie rozpaćkane. Ważna jest też odmiana - odmiany tzw deserowe są
>>> psu na budę, bo się rozpadną i tak, mają też mało barwnika i smaku.
>>>
>>
>> W takim razie jaką odmianę wybrać? :)
>
>
> Aha. I jeszcze jakbyś ten przepis wrzuciła lub podała linka, bo w
> internecie są różne :)
http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/16383/truskawki
|