Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: tomjas <t...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Date: Fri, 11 May 2012 17:49:19 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <s...@k...domain>
References: <joj0b8$1p4a$1@news2.ipartners.pl> <joj0nu$2dn$3@inews.gazeta.pl>
<joj279$1pt4$1@news2.ipartners.pl> <joj3d2$2dn$4@inews.gazeta.pl>
<1jtzlakj4ld0f$.g025e3nqtvnc.dlg@40tude.net>
<joj8gc$1sl9$1@news2.ipartners.pl>
Reply-To: tomjas
NNTP-Posting-Host: 77-223-206-237.lublin.hypnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1336758559 28199 77.223.206.237 (11 May 2012 17:49:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 May 2012 17:49:19 +0000 (UTC)
X-User: tomasz.jasinski
User-Agent: slrn/0.9.9p1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346073
Ukryj nagłówki
On Fri, 11 May 2012 16:42:19 +0200, gosmo wrote:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1jtzlakj4ld0f$.g025e3nqtvnc.dlg@40tude.net...
>
>> Jeśli o sam glutaminian chodzi, to tzw "dobra kuchnia" od niego nie
>> stroni, w każdym razie nie stroni restrykcyjnie. Vide kuchnia chińska.
>
> To prawda, co do szkodliwości to nie ma chyba jednoznacznego potwierdzenia
> więc imo, można stosować, ale kupujemy kostkę która ma 3% tłuszczu i 0,1%
> mięsa kurzego. Gdzie tu sens i logika? Przecież to wcale nie wychodzi taniej
> w takich okolicznościach ;). Co do glutaminianu chodzi raczej o wzmocnienie
> dodanego sztucznego aromatu (podobnie zresztą robi to sól).
>
Ale kostki mają coś więcej niż tylko tłuszcz, mięso kurze i glutaminian.
Sam używam ich "na codzień". Piszę w cudzysłowie, bo w zasadzie jak
gotuję zupę to dodaję kostkę rosołową. Na gar 3l. jedna kostka to moim
zdaniem nie tragedia a jednak jest zupa smaczniejsza i np. rosół ladnie
żółciutki no i w zasadzie zupę gotuję maks 2 razy w tygodniu.
Oczywiśćie można i żółty rosół osiągnąć gotując na kurze ze
wsi, dając dużo mięsa itd (tak jak wg tradycyjnych przepisów - 2-3 kg mięsa
zalać wodą, tak by tylko przykryła mięso). Ale nie wszystkich (w tym mnie)
na to stać.
Tak czy inaczej jeśli chodzi o mnie nie mam nic przeciwko stosowaniu
kostek pod warunkiem, że na 2l. nie wchodzą 4 kostki:) (znaczy nie jest
to woda zmieszana z kostkami - na takie zupy też zdarzyło mi się
natrafić).
|