Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!small.news.tele.dk!4.1.16.34!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!feed2.news.rcn.net!rc
n!newsfeed1.earthlink.net!newsfeed2.earthlink.net!newsfeed.earthlink.net!lsanca
1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kostki, szklanki, łyżki czyli ile?
References: <7...@n...onet.pl> <9sbboh$gco$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 41
Date: Wed, 07 Nov 2001 11:26:25 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1005161187 4.33.132.12 (Wed, 07 Nov 2001 11:26:27 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 07 Nov 2001 11:26:27 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79599
Ukryj nagłówki
Basia wrote:
>
> > I dzisiaj, kiedy mam w przepisie: kostka masła , to zakładam, że chodzi o
> 250
> > gram... ale może o 220? albo o 200?
>
> Jesli w Polsce to raczej 200 g, te 250 g kostki to już prawie egzotyka ;-)
> Co fakt, to fakt, te miary są czasem denerwujące, np. amerykanskie
> filizanki...
>
> pozdrawiam
> Basia
Dlatego wlasnie powinnismy sie starac podawac przepisy najdokladniej jak
mozna. Gdy czytam przepisy typu "tabliczka czekolady, garsc orzechow,
kostka masla", ktore dla mnie nic nie znacza, natychmiast stoje przed
dylematem czy trzymac sie scisle podanego przepisu czy po prostu
traktowac go jako punkt wyjsciowy. W ciastach jest to raczej niemozliwe
- niewielkie zmiany ilosciowe w mace czy cukrze, itp. powoduja, ze
ciasto sie uda lub nie. Przy gotowaniu raczej nalezy doprawiac "pod
siebie", wiec scisle gramy i mililitry nie sa tak istotne, jak w pieczeniu.
Proponuje, zeby Herbatka/Smok wprowadzili dzial miarek na naszej
stronie, gdzie beda przeliczniki US/GB/AU/PL, jak rowniez pozycje typu:
kostka masla = 200gr, tabliczka czekolady = ??.
W dalszym ciagu prosze wszystkich o przejrzenie przepisu ktory wysylamy,
i zastapienie opisowych ilosci (tabliczka, kostka) szczegolowa waga czy miara.
No i na koniec, prosze rowniez podawac rozmiary blach, w ktorych
pieczecie dane ciasto. Wczoraj wyprobowalam jeden przepis na tort
czekoladowy, ktory zmiescil sie swobodnie w 24cm tortownicy, tylko, ze
ja uzywalam zaledwie polowe przepisu. Nie wyobrazam sobie, jak wielka
musi byc ta tortownica, w ktorej miesci sie caly przepis.
Dzieki za uwage, schodze ze skrzynki. Nastepny!!
Magdalena Bassett
|