Data: 2010-08-16 04:40:10
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2010-08-15 22:59, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Alek pisze:
>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
>> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
>> grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
>> doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
>> kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>
> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
> filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
> wychodzi 1 i 1/4.
Ja to jeszcze przekrawam na pół wzdłuż fileta (a jak filet gruby - to i
na trzy części). Wychodzą wtedy właśnie takie plaskate i to maleństwo z
filecika. I wcale nie z oszczędności, tylko szczylek nie zeżre kotleta,
jak widzi po przekrojeniu włókna.
Qra
|