Data: 2010-08-16 05:11:49
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Qrczak" <q...@o...pl> wrote in message news:i4aff9$kef$1@news.onet.pl...
> Dnia 2010-08-15 22:59, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Alek pisze:
>>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
>>> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
>>> grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
>>> doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
>>> kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>>
>> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
>> filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
>> wychodzi 1 i 1/4.
>
> Ja to jeszcze przekrawam na pół wzdłuż fileta (a jak filet gruby - to i na
> trzy części). Wychodzą wtedy właśnie takie plaskate i to maleństwo z
> filecika. I wcale nie z oszczędności, tylko szczylek nie zeżre kotleta,
> jak widzi po przekrojeniu włókna.
>
> Qra
Jakby był mój...
|