Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama
.wcss.wroc.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kozie mleko i sery
Date: Wed, 02 Feb 2000 13:15:39 +0000
Lines: 31
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <8790ma$bi2$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: ras25.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.5 [fr] (Win98; I)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22239
Ukryj nagłówki
ostry a écrit :
> Od dłuższego czasu chodziła za mną idea zakupu kawałka Roqueforta - ze
> względu na cenę, odraczałem ten moment ( czeka mnie jeszcze szynka parmeńska
> :). Będąć ostatnio w sklepie zauważyem miękki ser pleśniowy firmy bodaj
> Soigon czy jakoś tak - Camembert z mleka koziego - pomyślałem, żę spróbuję
> najpierw takiego - bo tańszy. I cóż. Już wiem, że Roqueforta nie będę
> kupował - kozie mi wyjątkowo nie smakują :((((
>
> --
> -----IZBA PRZYJEC PSS-----
> OS3 - 28752610
> Member of Spammers Club
> --------------------------------------
Radze sprobowac mimo wszystko. Chocby tylko dlatego ze Roquefort jest serem z
....owczego a nie koziego mleka. Dokladniej to "lait de brebis" czyli mleko
owieczek. A bylem tak zaskoczony ta koza, ze az sprawdzilem w ksiazce...
Sosy z tego sera to istny cud. Polecam ci filety z kurczaka w sosie Roquefort:
Kosteczka Roquefort w cieplym garnuszku (musi topic sie wolno!)
dodac troche smietany albo mleka i wylac lyzke sosu obok mieciutkiego
filetu... (sos zawsze obok miesa)
albo risotto... ugotowac risotto podstawowe i jak juz jest puszyste i gotowe,
roztopic w nim kostke roquefort-po prostu.
Podawac wino biale, ten ser jest za mocny do szlachetnych win czerwonych.
--
Amicalement Paul Urstein
|