Data: 2005-04-29 17:58:29
Temat: Re: Kożuch
Od: "tigek" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MJ" <kocityno.usuńtšnazwę@kki.net.pl> napisał w wiadomości
news:d4tfg3$7ku$1@news.dialog.net.pl...
> Po zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody tworzy się czarno-
> brązowy kożuch czegoś i po zebraniu tego łyżeczką widać na niej
> ciemno-brązową warstewkę. Czym jest ten kożuch i co zrobić, żeby on nie
> powstawał? Odpowiedzi typu, nie zaparzać herbaty i pić samą wodę lub pić
> piwo, kawę, soki, dolać kwasu solnego itp. niemile widziane.
>
> Z poważaniem
> MJ
Ja też niecierpię czegoś takiego
Podsumowując kożuch robi się pod wpływem kilku czynników
twarda woda -pomoże np filtr RO (chociaz bez zadnych soli mineralnych to
nienajzdrowiej)
zasadowa woda -pomoże np sok z cytryny
dużo garbników w herbacie np w granulowanych lub bardzo tanich
TMK
|