Data: 2000-12-08 14:38:21
Temat: Re: Kreciek
Od: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, December 08, 2000 3:08 PM
Subject: Re: Kreciek
> ja tez dostaje krecka, ale....
>
> kazdy sobie radzi jak moze, jak powiedzial gazda... itd itp.
>
> Co do twarozku, to juz Ci pisalam rady. Pieklam z tego serniki,
> ktore w mojej wersjii wychodza jak... desery serowe, pieczone,
> ale tez dobre.
>
> Mak kupuje w duzym, zwyklym supermarkecie - mak, nasiona
> slonecznika, sezam i temu podobne sa wsrod "dodatkow do pieczenia
> chleba", czyli obok maki, proszku do pieczenia, suszonych drozdzy
> itp. Jest tez w health food shops czyli sklepach ze zdrowa
> zywnoscia (N.B. czy to znaczy, ze cala reszta mozna truc
> spoleczenstwo??)
>
> suszone grzyby to przywoze z Kaszub co roku, ALE, tez w
> supermarkecie naszym sa porcini, czyli suszone
> podrzybki(?)/prawdziwki(?) w wersji wloskiej. Bardzo dobre. Nawet
> bym kupila chinskie suszone i wymieszala z pieczarkami do farszu
> do uszek... wiem, ze purysci zgrzytaja zebami, ale...
>
> kapuste kiszona kupuje Krakusa, w sloikach
>
> ogorkow kiszonych nie ma tu (UK) w ogole, co najwyzej konserwowe,
> wiec tu substytutow niet!
>
> grzybkow marynowanych nie ma tez, wiec improwizuje robiac male
> pieczarki w occie
>
> kutia mnie ani ziebi ani grzeje
>
> pierogi ruskie / kapusciano grzybowe robie z roznych powyzszych
> improwizacji
>
> Barszcz robie wykupujac WSZYSTKIE swieze buraki luzem w jedynym
> sklepie w naszy miescie, ktory je sprzedaje
>
> chleb pszenno-zytni nosi tu nazwe rosyjskiego, a pieczony jest na
> miejscu , w Newcastle
>
> oplatka tu w ogole nie uswiadczysz, wiec Swieta bywaja
> wybrakowane pod tym wzgledem.
>
> Bede na Swieta w Polsce, wiec uzupelnie rozne zapasy...
>
> moralu z tego nie ma zadnego, jedynie rada, zebys porozgladala
> sie po roznych egzotycznych sklepach w Holandii! ALBO kup rozne
> rzeczy przez Internet - nie wiem, kiedy polskie e-supermarkety
> zaczna sprzedawac za granice, ale juz najwzysza pora (to z punktu
> widzenia Polki na "wygnaniu")
>
> wyslij mi adres to mak Ci przysle - czysty, angielski, zaden
> problem!
>
> pozdrawiam
>
> Krysia
> >Wiecie, co Wam powiem? Ano powim Wam, ze za Wami naprawde przepadam! Te
> >wszystkie przepisy, pomysly, rady - cos wspanialego! Tak tryzmac!
> >Mam tylko jeden problem, a mianowicie kazdego dnia czytajac liste,
naczytam
> >sie nowych pomyslow i wydaja mi sie one proste i fajne i od razu mysle
sobie
> >"O! To zrobie jutro!" ALe potem jakos mi to wylatuje z pamieci :(. DO
> >momentu, jak zobacze nastepny fajny przepisik, wtedy znowu nabieram
ochoty
> >na wszystko. A teraz przed Swietami narobiliscie mi juz niezlego krecka w
> >mojejbiednej glowie. Co sobie wymysle jakas potrawe, ktora moglabym
uraczyc
> >w Wigilie tesciow, Wy zabijacie mnie kolejnymi pomyslami! Ja juz naprawde
> >nie wiem co mam zrobic! A najbardziej wkurza mnie to, ze mieszkam w
kraju,
> >gdzie latwiej kupic marihuane niz mak! I jak ja mam zrobic polska
WIgilie,
> >jak oni tu nic nie maja! A o grzybkach suszonych nawet nie mysle, bo to
dla
> >nich zupelnie czarna magia.
> >Pozdrawiam serdecznie wszystkich mieszkajacych na obczyznie i majacych
lub
> >nie ) podobne problemy.
> >
> >Zycze Wam wszystkim Kochanie wytrwalosci i duzo zabawy w trakcie
> >przygotowywanie swiatecznego zarelka.
> >
> >Danka
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
> "Funghi porcini" to nasze prawdziwki. Potwornie drogie we Wloszech.
> Agni eS
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|