Data: 2011-02-10 17:17:48
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Witek <j...@p...p.lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
on 2011-02-10, Ikselka supposed :
> Dnia Thu, 10 Feb 2011 17:27:17 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Tyle, że bakterie mają TADAM - Ścianę komórkową!!!
>
> O osmozie słyszał?
> TADAM.
Słyszał, i tadam, ma to coś wspólnego z pękaniem ściany bakteri w
wodzie?
Proces osmozy jest związany z pólprzepuszczalnością BŁONY komórkowej.
Może baktrie zniszczyć - stąd metody wykorzystujące podwyższenie
stężenia cukru czy soli - "odbierają" wodę bakterii, zwalniając lub
całkowicie uniemozliwiając procesy życiowe.
Rudej chodziło o proces odwrotny, że woda wnika do wnętrza komórki i w
końcu ja rozsadza, ale w przypadku komórek bakterii, roslin i grzybów -
to nie zachodzi, bo zmianie objętości zapobiega ściana komórkowa
Nawet jak bakterie zostaną uśmiercone np antybiotykami, to ściana
bakterii zostaje (tzw. cienie obserwowalne w mikroskopie).
>> I nie pękają w wodzie!
>
> TADAM - w końcu może i pękają, ale nie ma to żadnego znaczenia dla ich
> liczby - zanim niektóre pękną, do tej pory inne się zdążą tak namnożyć, że
> mogą se pękać do woli, niczego nie ubędzie.
W tym wypadku, mimo usilnego wymuszenia rzekomej nadinterpretacji, nic
nie powiedziałem, że ich będzie mniej.
W nawiązaniu do towojego "pierwszego tadam" (tego o osmozie- co byś nie
miała wątpliwości) - tak bardzo chcesz mi udowodnić braki, że sama się
pakujesz, choćby przez podawanie procesu, który w tym przypadku nie ma
nic wspólnego z sytuacją ;-)
Witek
|