Data: 2006-01-16 09:34:14
Temat: Re: Krem waniliowy - pomóżcie mi przypomnieć
Od: "Paulina Frydrych" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W artykule news:dqe9kk$9ht$1@atlantis.news.tpi.pl,
niejaki(a): Barto z adresu <b...@w...pl> napisał(a):
> Przepis:
> Składniki:
> - 1/2 litra mleka
> - 3/4 szklanki cukru
> - 2 cukry waniliowe
> - 3 żółtka
> - 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
> - 1,5 kostki masła (koniecznie bez dodatków roślinnych)
>
> Jak przyrządzić?
>
> Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki. Do mleka dodać cukry i
> zagotować. Do 1/2 szkl. mleka dodać żółtka i mąkę, wymieszać dobrze.
> Kiedy mleko zawrze połączyć składniki i doprowadzić do wrzenia
> mieszając (aby nie powstały grudki). Gotuje się jak tradycyjny budyń.
> Wyłożyć do wystudzenia. Nastepnie ubijać masło (może być mikser
> elektryczny) lub ucierać, dodając budyń. Można w trakcie ubijania
> kremu dodać kilka kropli soku z cytryny.
Dziękuję.
Brzmi smacznie, choć na 100% to nie to - mój był bez masła.
Ale, jeśli nie uda mi się odzyskać tamtego przepisu poleję gruszki tym
:)
--
Paulina Frydrych
http://www.toksycznirodzice.nzn.pl/forum
|