Data: 2006-01-16 16:27:46
Temat: Re: Krem waniliowy - pomóżcie mi przypomnieć
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paulina Frydrych wrote:
>
> Dziękuję.
> Brzmi smacznie, choć na 100% to nie to - mój był bez masła.
> Ale, jeśli nie uda mi się odzyskać tamtego przepisu poleję gruszki tym :)
>
Do polewania gruszek potrzebny Ci jest sos waniliowy, a nie krem. Tu
przepis na taki sos do polewania gruszek duszonych w syropie:
sos waniliowy:
2 zoltka
3 lyzki cukru waniliowego domowej roboty lub 2 lyzki cukru + 1 lyzka
cukru waniliowego z paczki
2 lyzki maki kartoflanej
1/2 szklanki smietanki
1+1/2 szklanki mleka
Zoltka utrzec z cukrem, az jasne i puszyste, dodac make kartoflana,
smietanke, wymieszac dobrze. W malym garnku zagrzac mleko, (jesli sie
ma laske wanili, mozna ja zagotowac razem z mlekiem, i gdy zawrzy,
wyjac, oplukac, wytrzec i wsadzic w cukier) i do wrzacego wlewac malym
strumieniem mieszanke zoltkowa, ciagle mieszajac. Gdy zacznie bulgotac,
odstawic do wystygniecia.
Magdalena Bassett
|