Data: 2006-01-18 15:10:10
Temat: Re: Kremowka z budyniem
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mercredi 18 janvier 2006 ? 15:57:38, dans <dqll0l$89i$1@proxy.provider.pl> vous
écriviez :
>> Lista skladnikow : 150 g cukru, 75 g maki, pol laski wanilli, 3/4 l
>> mleka.
> Czyli co, sam budyn?
Wydaje ?mi sie ze budyn sie robi z maki ziamniaczanej.
> Mi sie wydawalo, ze do kremówek robi sie krem
> budyniowy, czyli do budyniu dodaje sie jeszcze jakis tluszcz, najlepiej
> dobre maslo i miksuje.
Nie wiem co daje daje tradycyjnie w Polsce, ale we Francji to jest
zawsze ow cr?me patissi?re, o wiele lzejszy. Dodaje sie go zreszta do
wiekszosci ciastek "z kremem", w szczegolnosci do rozmaitych rodzajow
eklerow. Nie ma wtedy zadnego dodatku masla, ani zadnego innego
tluszczu.
Ewcia
--
Niesz
|