Data: 2002-10-02 22:15:20
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)
Od: "edward" <u...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
a co z nadzieniem do krokietów?
--
Pozdrawiam
Edward U.
--------------------------------------------------
Użytkownik "Ola" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:anfpef$jup$1@news.onet.pl...
> Witam,
> jakiś czas temu ktoś pytał o krokiety, służę uprzejmie:
> Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać taką samą ilość
mąki
> i jedno jajko. Zagnieść gładkie ciasto, formować placki grubości ok. 1 cm,
> obtoczyć w bułce tartej, ponakłuwać widelcem, smażyć na oleju na złoty
> kolor.Odłożyć na półmisek.
> Sos: ok 40 dkg pieczarek umyć, oczyścić pokroić w talarki. Wsypać na suchą
> patelnię i odparować. Jedną cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć dodać do
> pieczarek, dodać sól, pieprz, zalać rosołkiem, dusić. Na koniec zaprawić
> mąką (rozbełtaną w wodzie) lub ew. dodać jakiś gotowy sos pieczarkowy, np.
> Knorr.
> Smacznego! Ola z Gdańska
>
>
|