Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Książka Makłowicza - Ciekawe czemu nie lubi Kielc? Re: Ksi??ka Mak?owicza - Ciekawe czemu nie lubi Ki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ksi??ka Mak?owicza - Ciekawe czemu nie lubi Ki

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ksi??ka Mak?owicza - Ciekawe czemu nie lubi Ki
Date: Mon, 08 Oct 2001 11:37:04 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 58
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <9prs3n$t99$1@news.onet.pl>
References: <9pkr5s$sm5$1@news.tpi.pl>
<3...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
<01c14f10$9b1e2680$4d684cd5@default>
<1f0y51h.2gox0pkgn7swN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1002533815 29993 213.146.32.135 (8 Oct 2001 09:36:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2001 09:36:55 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73768
Ukryj nagłówki

> Oj Czarku, czy nie chcesz przypadkiem zniechecic nas do swojej
> konkurencji?
> Co do Bikonta, to tylko wtedy, kiedy o czyms pisze zle, mozna mu ufac.
> Pomadto ma on raczej prymitywny gust i z wiekszym znawstwem potrafi
> opowiadac o pierogach w podrzednych spelunkach, czy o jedzeniu w
> rosyjskim pociagu, niz o "haute cuisine". Mam wrazenie, ze to zwykly
> piwozlop i tyle.
> W ogole nie czytam duzo recenzji kulinarnych. Jednak, jezelbym mial
> sadzic po tym, co czytalem to nie moglbym powiedziec dobrego zdania o
> polskich. (Wybacz Czarku).
>
> Wladyslaw
Nie ma co do wybaczania. Recenzentem kulinarnym bywam sporadycznie zas
kolegow po piorze oceniam na podstawie kryteriow, ktore mam dosc stale.
Garlicki i Adamczewski zachecali kiedys do odwiedzin w knajpie przydroznej
nieopodal Pily o wdziecznej nazwie Celmar. Tak sie zlozylo, ze akturat kiedy
ukazal sie ten numer konczylem splyw kajakowy wlasnie pryz rzeczonym
zajezdzie. Cala grupa udalismy sie do zajazdu i nasz pobyt okazal sie
katastrofa. Pomijajam juz kuchnie, ktora byla ledwie stolowkowa. Jednak
hamstwo obsulgi w tym regionie o duzym bezrobociu przeszlo nasze
oczekiwania. Powiem tylko, ze kelner poproszony o podanie dodatkowego soku
oswiadczyl: ja panstwu laske zrobilem, ze podalem obiad na taras a teraz
jeszcze musze ganiac po sok.
Potem drugi raz mimo nadszarpnietego kredytu zaufania skorzystalem z rady i
odwiedzilem restauracje chinska na Gorczewskiej, ktorej dali chyba z cztery
gwiazdki. Pomijam, ze kuchni dobiegal mnie zapach smazenia ale przyznam, ze
lepsza chinszczyzne zdarzalo mi sie jadac kiedys w budkach na placu
Konstytucji. Po prostu tragedia.
Trzeci raz przyjechal do mnie gosc z Niemiec i chcial zjesc w jakiejs typowo
polskiej knajpie. Pal szesc moze przynajmiej znaja sie sie na polskiej
kuchni - pomyslalem. Udalem sie z Niemcem pod wskazany adres na Wilczej i
choc bylo to najmniejsze z moich rozczarowan nijak nie moglem podzielic
zachwytow panow z Polityki dania polskie byly bowiem na tylko troche wyzszym
poziomie niz w stolowce podane na brzydkiej zastawie i nawet uprzejmosc
wlasciciela knajpy nie poprawila mi humoru.
Co do Bikonta zgadzam sie z Twoja opinia, ze z wiekszym znastwem pisze o
kuchni prostej niz wykwintnej. Jednak bezsprzecznie nalezy mu sie palma
pierwszenstwa bowiem jako pierwszy po 1989 roku wprowadzil do polskiej prasy
gatunek: recenzja kulinarna i trzeba mu przyznac, ze to co pisze czyta sie
sie dobrze nawet jesli czlowiek sie z nim nie zgadza. Zawsze kiedy polecal
golonke czy pierogi zgadzalem sie z nim w calej rozciglosci. Ilekroc
zagladal w bardziej wykwine regiony rzeczywiscie ponosil kleske. Lepszy pod
tym wzgledem jest Maciej Nowak, ktorego gust do lepszej kuchni czesciowo
pokrywa sie z moim.
Maklowicza tez bardziej cenie za to pisal dawniej niz za jego telewizyjne
wyczyny ( w szczegolnosci zgroza przejelo mnie jego ostatnie potrakotowanie
suma). Jednak typ gawedy kulnarnej jaki uprawial bardzo mi sie podobal ze
wzgledow literackich.
Teraz ksiazki. Moim ulubinym autorem w tej dziedzinie jest pan, ktory
opublikowal w wydawnictwie "Twoj styl" gawede o knajpach warszawskich, ktora
sie czyta tak, ze czlowiek sie slini. Niestety w tej chwili jego nazwisko
wypadlo mi z glowy. Z innych piszacych o kuchni cenie sobie tez
Lebkowskiego, ktory jako pierwszy nawiazal konkurencje z niezyjacym jz
Halbanskim swoim slownikiem sztuki kulinarnej. Lubie tez ksiazke dwojga
autorow " Przy staropolskim stole". I od lat zastanawiam sie kto sie kryje
pod tymi cudzoziemskimi pseudonimami. Nie przpadam natomiast za piszacymi
paniami: Szymaderska i Pospieszynska, choc czasem korzystam z ich przepisow
Czarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.10 Maciek 'Babcia' Dobosz
09.10 Wladyslaw Los
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem