Data: 2002-09-26 17:28:42
Temat: Re: Kto zna przepis na zupe cebulową
Od: "margola&zielarz" <m...@n...panda.bg.univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Trener" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:amvfc1$qeb$1@news.tpi.pl...
> Jadlem kiedys swietna zupe cebulowa, mam prosbe o przepis z gory dzieki
za
> informacje
z Bardzo Dobrego Zrodla: Cebulowa Sylwestrowa.
"Skoro ma byc bez miesa przygotuj bulion z kostki z kury (czesto
wegetarianie
go akceptuja) a jesli nie to normalny bulion z jarzyn.
Sprawdz ilosc robiac tyle (masz ci babo klocek, slowo mi ucieklo... lyzka
gleboka do nalewania zupy?) bulionu ile bedzie osob + troche na wyrost.
Lepiej miec go wiecej.
Dopraw sola i pieprzem myslac z gory o fakcie ze cebula jest slodka i ze jej
bedzie duzo.
W garnku w ktorym bedziesz zupe zapiekac, smaz do bialosci pokrojona w paski
cebule.
(biedactwo, juz cie widze ze lzami w oczach...) Licz duza cebule na 4 osoby.
Ja jeszcze nigdy nie mialem za duzo smaku cebuli, wiec przesadzic nie
mozesz.
Rob to w kilku porcjach aby cebuli nie spalic, bo zepsuje sie smak calej
zupy. Cebula musi byc przezroczysta a raczej nie brazowa.
Teraz zalej cebule bulionem, dopraw pieprzem a nawet pieprzem z Cayenne aby
bez straty slodkawego smaku cebuli osiagnac jednak ciekawa opozycje smakow.
Zostaw w garku na malutkim ogmiu dobra godzine aby sie "przegryzlo", i zupa
jest gotowa.
Przypraw do smaku, a masz wszelkie prawa! musztarda dla ostrosci? sok z
cytryny? ocet?
Zawsze mozesz nalac do miseczki jedna lyzke zupy, doprawic i sprobowac!
Jesli tobie bedzie smakowac to i innym musi!
Dodam ze jesli wydaje ci sie ze ma za malo smaku, nie zapominaj ze ty
wachasz cebule aktualnie od dwuch godzin, a goscie nie beda az tak dobrze
przygotowani.
Teraz wazne :
Mowilem o piecu, poniewaz jedna z wersji tej zupy jest podanie jej z
pieczonym chlebem z serem
plywajacym na zupie (gratinee) Dla 2/3 osob robi sie to latwo : jak zupa
jest goraca, kladziesz tychle kromek chleba z serem ile jest osob na
wierzch i do pieca az sie ser roztopi. Dla 16 osob nie jest to mozliwe. Wiec
przygotuj kromki chleba na blasze, upiecz je. Wlewaz zupe z garnka kladac
juz na talerzu upieczony chleb z serem na zupe.
Kromka dosyc grubawa 1.cm na oko, popieprzona (to daje dobry smak) i
przykryta serem.
--
Amicalement Paul Urstein"
pozdrawiam z lezka nostalgii
Margola
|