Data: 2004-07-23 19:51:12
Temat: Re: Która patelnia???
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "key" <k...@C...net.pl>
> Witam,
> Wybraliśmy się wczoraj z Żonką do sklepu po jakąś dobrą patelnię...
> Nie kupiliśmy nic - na wszystkich Tefalach było napisane że można je
> skrobać widelcem, ale na żadnej ani słowa o smażeniu niskotłuszczowym etc.
Krzysiu, co to znaczy smazenie niskotluszczowe??
ponizszych moim wynurzen nie bierz zbyt doslownie,ale zastanowic sie warto;
nie sa one bowiem wymierzone przecikow Tobie, a przecikow pewnemu, wpajanemy
przez massmedia, sposobowi myslenia...
> Moja Mama używa patelni której powłoka ma strukturę plastra miodu i wydaje
> mi się, że jest bardzo fajna, niestety nie spotkaliśmy takiej - pewnie są
> już jakies nowsze.
Swego czasu taka patelnie kupowala, ale w NRD.. tak, tak, nie mylisz sie..
teraz moga byc podobne, ale dno bedzie imitowalo grill..
> Może ktoś się na tym zna (marka, model)? Zależy mi na czymś co nie będzie
> chłonęło oleju jak gąbka (teraz mam taką) -
czemu mowisz o wchlanianiu oleju 'jak gabka' ???
nigdy zadna patelnia nie bedzie chlonela 'jak gabka', jesli proces smazenia
[rzebiega prawidlowo - prawie zawsze:
1. wrzucasz na dobrze rozgrzany tluszcz, obsmazasz z obu stron, potem to
soc, co smazysz, bardzo krotko 'dochodzi'.
Ot i cala tajemnica. Jak jest scieta powierzchniam to tluszcz nie jest
wchlaniany.
Ale..
jesli smazy sie mieso w panierce i wrzuca sie je na letni tl;uszcz.. to
cudow nie ma i nie bedzie.. na zadnej patelni.. chyba ze na grillu/ruszcie;
ja mam w domu [i tylko w domu] enerdowski elektryczny, otwarty z obu stron,
ale tez i ogrzewany od dolu i od gory...
zwykłej (nie głębokiej) i
> trwałej patelni do smażenia na kuchni gazowej w rozsądnej cenie
> (powiedzmy około 100 zł).
> Dzięki serdeczne za pomoc - key
100 za patelnie??
jak na moj gust, to drogo...
acha, glebokosc patelni nie ma nic do rzeczy, jesli chodzi o tzw.
'chloniecie tluszczu' - jak mowilam, to technika smazenia, a nie glebokosc,
powierzchnia etc.
Jak bedziesz chcial, by wyjasniac dalej, pisz
Tekst nie mial na celu pognebiaina :-)
Barbara
ps
temat 'patelnia' byl wielokrotnie omawiany, poszukaj w archiwum grupy :-)
B
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|