Data: 2006-01-24 06:42:28
Temat: Re: Kuchnia żydowska
Od: Kyllyan <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>
>>Robimy ze znajomymi imprezkę w stylu zyowskim.
>
bardzo żydowski w charakterze smak potrawom daje gęsi tłuszcz, na którym
przygotowuje się te potrawy. Nie jest łatwo go dostać, ale gdzieniegdzie
można. Jeśli juz go zdobędziesz to polecam żydowski "kawior" robiony z
posiekanej, duszonej wątroby, jajek i cebuli doprawione solą, pieprzem i
wymieszane z gęsim smalcem właśnie. Na stole nie powinno zabraknąć
chały, a na pierwsze danie obowiązkowo rosół. Parę lat temu podawałem tu
przepis, powinien gdzieś w sieci być. Jeśli przyjęcie będzie z sobotę to
obowiązkowo czulent ;)
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
|