Data: 2006-04-24 12:45:26
Temat: Re: Kugiel
Od: " JaMyszka" <j...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisała:
> > Czy chcesz przez to powiedzieć, że ten "tzibbele kugel" robi się tylko w
> > cebuli? Znam duszone w cebuli, ale pokrojone i bez kości;]
> > Nie zapiekane, tylko duszone na gazie;p
>
> Potrzeba: 6 jajek, 3 szklanki cebuli drobno posiekanej, 5 łyżek tartej
> bułki, sól, pieprz, stopione masło, żółtka ubija się z solą, miesza z
> bułką, przyprawami, cebulą, lekko miesza się ze sztywno ubitymi
> białkami, przekłada się do naczynia wysmarowanego masłem, piecze ok. 40
> minut w dość gorącym (ok. 180 stopni)piekarniku.
>
> Jest trudniejsze, bo to w stylu puddingu, może opaść.
>
> Nie dodaje się tu mięsa wcale.
Thx:)
Faktycznie - nieco bardziej skomplikowane:]
Ale obok gotowej - można położyć??
> > A co ma poniedziałek do tego? Chyba już dość dawno (ja już prawie
> > zapomniałam) poniedziałek był dniem bezmięsnym w handlu.
>
> Kugiel należy do potraw szabasowych oraz świątecznych, a dziś zwykły
> szewski poniedziałek. :)
Echh... czasy się zmieniły - pomarańcze są na codzień, czemu więc na kugiel
mam czekać?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|