Data: 2001-08-03 08:43:06
Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Magdalena Bogdanowicz <m...@b...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kdnk9$7nk$...@n...formus.pl...
> Witam wszystkich!
> Pisze tutaj pierwszy raz, ale juz od dluzszego czasu Was czytam.
> Wyprobowalam juz pare Waszych przepisow, no i...prosze o kolejny. Tym
razem
> o cos z jagnieciny.Kupilam udziec jagniecy (moj maz ja uwielbia) i nie mam
> pojecia co z niego moge przyrzadzic. :-(
> Bardzo prosze o jakies przepisy.
>
> Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
> - Magda
>
>
>
>
Proszę bardzo, podam Ci przepis na zupę francuską, którą robie na spotkania
ze znajomymi, bo bardzo ją lubią.
Cassoulet:
ok. 300 g piersi z kurczaka
ok. 300 g jagnięciny
ok.300 g polędwicy wieprzowej
2 cebulki
2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
łycha mąki
pomidory z puchy
kubek białego wina
odrobinka świeżego tymianku
2 listki laurowe
pieprz, sól
biała fasola z puszki
200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
100 g salami
Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na
brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe,
wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę,
podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg długości
przyrządzania, jesli dodasz wszystko razem, to kurczak sie rozleci w drobny
mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera,
fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i
porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.
Uwaga: w czasie gotowania zupe trzeba uzupełniac wodą, ma byc gęsta, ale nie
może się przeciez przykleić do gara!
Zupa jest odjazdowa, aż mi sie jej zachciało. Polecam.
Wkn
ps. przepis na pewno znajdzie się na tworzonej przeze mnie stronie
kulinarnej
|