Data: 2001-08-03 08:45:00
Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kdoh5$l5n$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Magdalena Bogdanowicz <m...@b...pl> w wiadomości do
grup
> dyskusyjnych napisał:9kdnk9$7nk$...@n...formus.pl...
> > Witam wszystkich!
> > Pisze tutaj pierwszy raz, ale juz od dluzszego czasu Was czytam.
> > Wyprobowalam juz pare Waszych przepisow, no i...prosze o kolejny. Tym
> razem
> > o cos z jagnieciny.Kupilam udziec jagniecy (moj maz ja uwielbia) i nie
mam
> > pojecia co z niego moge przyrzadzic. :-(
> > Bardzo prosze o jakies przepisy.
> >
> > Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
> > - Magda
> >
> >
> >
> >
> Proszę bardzo, podam Ci przepis na zupę francuską, którą robie na
spotkania
> ze znajomymi, bo bardzo ją lubią.
>
> Cassoulet:
>
> ok. 300 g piersi z kurczaka
> ok. 300 g jagnięciny
> ok.300 g polędwicy wieprzowej
> 2 cebulki
> 2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
> 2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
> łycha mąki
> pomidory z puchy
> kubek białego wina
> odrobinka świeżego tymianku
> 2 listki laurowe
> pieprz, sól
> biała fasola z puszki
> 200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to
trudno)
> 100 g salami
>
> Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na
> brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście
laurowe,
> wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę,
> podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg
długości
> przyrządzania, jesli dodasz wszystko razem, to kurczak sie rozleci w
drobny
> mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera,
> fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i
> porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.
>
> Uwaga: w czasie gotowania zupe trzeba uzupełniac wodą, ma byc gęsta, ale
nie
> może się przeciez przykleić do gara!
>
> Zupa jest odjazdowa, aż mi sie jej zachciało. Polecam.
> Wkn
>
> ps. przepis na pewno znajdzie się na tworzonej przeze mnie stronie
> kulinarnej
>
>
Na śmierc zapomniałam! Podawac oczywiście ze świeżym białym pieczywem,
najlepiej bagietkami albo kajzerkami.
Wkn_sklerozis_nie_bolis
|