Data: 2003-03-21 13:59:05
Temat: Re: Kurczak po baskijsku??
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
anet wystukała w wiadomości <b5f3c3$nlp$1@atlantis.news.tpi.pl>:
> Mam przepis ale nigdy nie robiłam
> Kurczak po baskijsku:
>
> 1 kurczak o wadze 1,50 kg
> 1 duży plaster szynki lub bekonu
> 1 pęczek cebulki dymki
> łyżka brandy, koniaku lub armaniaku
> 3 strąki papryki
> 7,5 dag masła
> 3 pomidory
> sproszkowana papryka
> pieprz
> sól
> Sposób przygotowania:
> W szklanym, żaroodpornym naczyniu zagrzać masło, obrumienić kurczaka,
> pokrajane w kostkę szynkę i dymkę. przyprawić solą i pieprzem, polać
> koniakiem i zapalić. Dodać pokrajaną paprykę oraz pomidory obrane i
> wydrążone z pestek. Posypać papryką i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu
> przez 75 min. Wyjąć kurczaka, a sos odparować tak, by została trzecia część.
> Podawać na ogrzanym półmisku, układając wokół kawałków kurczaka zawartość
> garnka.
Kurczak ma być w obrumieniany/duszony w całości czy w kawałkach? I papryka w
proszku ostra czy słodka?
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
I'm from SF-F and I'm okay, I read all night and write all day (Robson)
|