Data: 2002-06-12 13:19:05
Temat: Re: Kurczak w potrawce- nowosc czy standard?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: <a...@p...onet.pl>
Barbara Czaplicka wrote:
> Nazwalabym to kurczakiem w sosie egzotycznym, bo kurczak w potrawce to to
> nie jest :-)
> Kurczak w potrawce to gotowane mieso kurczecia podzielone na male kawalki
w
> sosie smitanowym na bazie mocnego rosolu z duza iloscia koperku.
Podoba mi sie ta nazwa :) Choc u mnie w domu odkad pamietam kurczak w
potrawce
byl zawsze z jarzynami i rodzynkami. Tyle, ze ananasa nie bylo :)
Zreszta- jak zwal tak zwal- jedno i drugie smaczne :)
=========
Ciesze sie, ze nazwa sie spodowala.
To ja podam wiecej szczegolow o swoim domowym kurczeciu [a wlasciwie kurze,
bo kiedys to sie robilo wylacznie z kury] w potrawce.
Kurak powinine byc dosc tlusty, ugotowany z duza iloscia warzyw.
Oddzielic mieso od kosci.
Przygotowac biala zasmazke na masle, rozprowadzic rosolem, wrzucic mieso i
podgrzac. Na koncu dodac smietane i duuuuuuuuuuuzo koperku.
Podawac z z ryzem lub kluseczkami kladzionymi.
Smacznego :-)
barbara
Jarzynki wykorzystuje do salatki jarzynowej.
PS
A kurczaka w sosie egzotycznym wg Twojego przypisu sprobuje :-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|