Data: 2002-11-03 21:35:30
Temat: Re: Kwas chlebowy - prosba o przepis
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zytni, czarny chleb (600 gram) pokrajac, wysuszyc, wrzucic do kamiennego
naczynia lub sloja, zalac 4 litrami wrzacej wody, zawiazac plotnem i
zostawic na 8 godzin. Nastepnie przelac ostroznie - bez osadu - do drugiego
sloja. Dodac 30 gram drozdzy i 150 gram cukru i zostawic w spokoju na 8
godzin. Nastepnie przefiltrowac przez rzadkie plotno, po czym wlac do
butelek, wkladajac do kazdej 1 rodzynek. Po uplywie 8 godzin, gdy rozpocznie
sie fermentacja, butelki dobrze zakorkowac obwiazujac kazdy korek drutem.
Wyniesc do piwnicy. Po 2 - 3 dniach kwas jest zdatny do uzytku.
Cytowane za: W. Perkowicz, "Zapasy Zimowe", Polskie Wydawnictwa
Gospodarcze, Warszawa 1957.
Wojtek
"Remek" <c...@c...tam.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:aq0gqa$jb6$1@news.tpi.pl...
> Hej moze ktos ma przepis na "kwas chlebowy" Bede wdzieczny Hej
> Remek www.remig.cad.pl
>
>
|