Data: 2002-11-03 14:44:46
Temat: przepis ściągniety z forum GW
Od: "JMB" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1 kg czarnego chleba razowego (na zakwasie) pokroić i wysuszyć w piekarniku.
Pokruszyć na małe kawałki i zalać 6 litrami wrzątku w kamionkowym lub
szklanym
naczyniu. Po wystygnięciu dodać 10g prasowanych drożdży piekarskich
rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody. Zostawić na dwanaście godzin.
Dodać
180g cukru. Odcedzieć i przelać do butelek z zamykaczem (np. po piwie
Grolsch).
Wstawić do lodówki. Gotowy do spożycia po 24 godz., po 3 dniach idealny.
Uwaga: dokładnie odmierzyć drożdże, bo po otwarciu butelki wszystko wyleci.
PZDR
JMB
|